Har Sveriges riksdag ett ansvar att följa upp riksdagens beslut som icke åtföljs av myndigheten Försäkringskassan?
Socialutskottet har tidigare fått information om vad som försiggår inom Försäkringskassan vid handläggning av gränsöverskridande vård handläggning, då utan åtgärd. Det var år 2009 i maj första gången socialutskottet fick den informationen som de bordet reagerat på, men icke gjorde den gången.
Nu får socialutskottets alla ledamöter återigen fakta om vad som försiggår och försiggått över tid inom Försäkringskassan vid handläggning av gränsöverskridande vård, en handläggning som icke är utifrån vad Sveriges riksdag beslutat. Handläggning som är tvärtemot vad EU-rättspraxis ger vid handen.
Vilket är Sveriges riksdags ansvar utifrån tidigare beslut i riksdagen?
Har Sveriges riksdag ett ansvar att följa upp av riksdagen beslutat sedan tidigare?
Via prop. 1993/94:114, sidan 32, 4:e stycket går att läsa, citat;
”Av detta framgår i sin tur att svenska domstolar och myndigheter är skyldiga att tillämpa EG-rättsliga normer. De är sålunda skyldiga t.ex. att omedelbart – utan mellankommande nationell rättsbildning – tillämpa gemenskapsfördragen och av rådet utfärdade rättsakter i den mån dessa är direkt tillämpliga eller har direkt effekt samt att i fall av normkonflikt mellan en inhemsk rättsregel och en EG-rättslig regel tillämpa den EG-rättsliga före den inhemska.”
Hur kommer det sig att riksdagen över tid icke följt upp vad som är av riksdagen beslutat?
Trots massor av kommuniceringar till riksdagen och ministrar har ingen tagit ansvaret trots att synnerligen allvarliga brottsmisstankar föreligger gentemot Försäkringskassans ledning, som är ytterst ansvarig för att handläggning som strider emot gällande direktverkande EU-rättspraxis får förekomma och fortgå.
Konsekvensen blir att skattebetalarna fråntages EU-rättigheten till fri rörlighet vid gränsöverskridande vård på ett rättsvidrigt sätt som strider emot gällande EU-rätt och Sveriges riksdags tidigare beslut.
Förvaltningsdomstolarna åtföljer Försäkringskassans beteende och skattebetalarna förhindras EU-rättigheten till fri rörlighet vid gränsöverskridande vård bl.a. tack vare att riksdagen och ministrarna varit helt passiva!
Varför ska alla skattebetalare fråga sig? Skattebetalarna har betalat för denna EU-rättighet sedan 1995, varför har riksdagen och ansvariga ministrar varit passiva?